Nuffnang Ads

Travel dari Singapore ke Malaysia Dengan Mudah

Gerek seyhh, haha tak pasal-pasal keluar statement tu.

Why not kan sebab nak citer pasal Singapore and KL kali ni. Citer pasal apa? Aku pun tak tau so explorelah artikel aku yang tak seberapa ni ya. So Singapore is a country located kat selatan Malaysia. Dipisahkan dengan selat tebrau. Sebab ada jambatan sometimes Singaporean travel by car untuk jalan-jalan kat Malaysia. But do u know yang with the right time travel by airplane lagi murah? Yes ni cerita benar bukan bohong. U guys can save some money and masa untuk travel by plane. So kat mana nak check the best rate to fly from Singapore to Kuala Lumpur? 

Kat mana tempat korang book hotel, or survey about the place yang korang nak travel untuk bercuti or ada urusan kerja? Pernah tak korang cuba Traveloka? Kenapa aku nak cerita pasal Traveloka? Sebab kat web or apps Traveloka ada book flight ticket sekali. Yup book flight ticket without pergi ke website airlines. The thing is, korang boleh buat comparison antara airlines company which korang boleh tau mana yang murah atau korang nak travel dengan selesa.


First of all, korang pilih dari kotak from contohnya aku tau ramai pembaca aku dari Singapore so u pilih Singapore then pilih Kuala Lumpur as your destination. Then akan keluar some sort macam calendar and setiap tarikh tu dah tertulis harga ticket. So kat situ korang boleh pilih ticket flight yang murah sebelum korang nak book hotel. And dia ada listdownkan airlines yang berbeza so korang boleh choose ikut keselesaan korang. Setiap detail tu ada masa bertolak, masa tiba, harga tiket dan nama airlines company. Undeniable Traveloka ni dapat tolong korang untuk buat booking flight ticket dengan cara yang paling senang without nak pergi web satu persatu. So Singaporeans, I believe ni berita baik untuk korang semua. Or Malaysians yang dah travel ke Singapore nak balik ke Malaysia.

Disebabkan itu, korang pasti dapat cari the cheapest price, dengan menaip tarikh yang korang nak book tiket flight itu. Tiada caj tersembunyi, dan dapat book untuk ke Malaysia. Selain itu, di Traveloka, urusan jual beli adalah dijamin selamat. Lebih selamat daripada korang pergi direct ke travel agency tetapi bukan untuk burukkan mereka, tetapi disebabkan ada kes-kes menipu dimana korang bayar deposit tetapi trip korang itu sama ada ditangguhkan atau agensi itu hilang. Berbeza di Traveloka kerana di sini pengalaman korang seperti shopping online, korang dpt book hotel dan juga flight tiket dari syarikat yang berbeza. Boleh dikatakan one stop travel planning la kan. 

 Selain itu, perkhidmatan web mereka ini memudahkan korang sehingga korang tidak perlu keluar rumah, cuma ambil plan data atau wifi, online dan surf web mereka, tekan sini tekan sana, make sure dalam bank korang ada duit dan teruskan book flight tiket. Dijamin selamat, mudah, tak pening atau confuse. Traveloka ini sudah semakin dikenali ramai, mereka juga menawarkan perkhidmatan khidmat pelanggan 24 jam, 7 hari seminggu. Jadi bagi sesiapa yang ada masalah atau sebarang pertanyaan berkenaan booking bolehlah hubungi mereka. Tidak perlu lagi korang risau harga yang mahal, kerana korang boleh survey harga yang paling murah, malah mereka juga akan buat promo dari masa ke semasa. Syok kan? 

Kini plan untuk ke mana sahaja di pelusuk dunia di hujung jari, dan pada masa ini, tidak perlu pergi ke banyak website, cuma perlu browse di website Traveloka. Tidak rugi untuk mencuba dengan Traveloka, sangat terjamin, mudah, jalan penyelesaian bagi yang ingin travel last minute. Tidak perlu lagi untuk mengisi minyak, pergi ke ofis travel agency atau airport untuk mencari dan booking flight ticket. So untuk support cuti-cuti Malaysia, Traveloka, panggillah mereka dari Singapore untuk turun ke Malaysia dan enjoy our place. yeayy!

Apa maksud Tombiruo?

Tombiruo atau Penunggu Rimba merupakan antara karya Ramlee Awang Murshid, iaitu penulis novel terkenal di Malaysia.

Novel beliau telah diadaptasikan menjadi sebuah filem yang menjadi kebanggaan tanah air Malaysia 2017. Kualiti filem yang sangat menarik dan juga watak yang dibawakan oleh Zul Ariffin sebagai Ejim (Tombiruo) itu sangatlah terkesan di hati penonton yang sudah pun menontonnya.

Cerita ini merupakan cerita Lagenda di Sabah......

Ni kalau aku cerita panjang kang, spoiler pulak. Korang tengoklah sendiri, nanti boleh tau di mana kualiti yang saya maksudkan tadi... teruskan memantapkan kualiti filem-filem seperti ini yang bertaraf antarabangsa. Best sangat!

Antara pelakon2nya...
semestinya Zul Ariffin, Farid Kamil, Nabilah Huda dan ramai lagi pelakon yang memang legend la dalam dunia lakonan..Masih ada lagi ni ditayangkan ni di pawagam. hehe pegi la tengok!


filem ni bagus sebab kami boleh tonton satu family..haaa..jom masuk semua! hehe

Sticker Murah! @dstickerdeco

Haii!
Kali ni aku nak share pasal sticker dari @dstickerdeco ni, boleh check it out Instagram diorang kat dstickerdeco untuk tengok feedback dan dari customers dorang dan contoh2 sticker yang dorang dah pernah buat.

 Kalau korang macam rasa-rasa nak buat sticker tu untuk cookies jar korang ka, atau sticker doorgift ka, bolehlah tempah kat sini!

Yang pastinya ini senarai harga yang terbaik untuk anda!

Sebarang tempahan/pertanyaan, sila hubungi:
Whatsapp: 010-9487136 (ika)
Instagram: @dstickerdeco







psstt...
nak bagitau satu rahsia....
diorang ada mengambil tempahan banner,
kad kahwin dan bunting juga tauuu....

hehe jom Whatsapp: 010-9487136 (ika) 

Pengalaman Guru Ganti 2017 | Experience Being a Substitute Teacher

Alhamdulillah, seminggu yang lalu, saya dipanggil menjadi guru ganti di sebuah sekolah rendah. Kebetulan kawan yang sepatutnya menjadi guru ganti tu tidak dapat datang untuk lapor diri bagi menerima pelantikan tersebut. Maka, si kawan tadi memanggil saya untuk mengganti tempatnya di sekolah itu..hehe walaupun cuma ada tiga minggu sahaja lagi persekolahan 2017 ni mau tamat, semua guru-gurunya sedang sibuk menanda kertas peperiksaan dan menyiapkan kerja-kerja hujung tahun. Memang sangat sibuk semua sampaikan dalam seminggu tu, 3 kali kitorang mesyuarat guru. Walaupun saya ni x adalah faham sangat terms2 guru2 tu, tapi bila dah ikut mesyuarat, akhirnya faham juga, walaupun saya sebenarnya x la berkait pun dalam urusan guru-guru tu. Ini cuma menimba pengalaman sebagai guru ganti...elaun yang diberi pun kira lumayan. Tapi bukanlah guru tetap..Insyaa Allah, saya akan cuba yang terbaik untuk memohon sebagai guru. Manatau rezeki saya ialah menjadi guru? Siapa yang tahu kan? doakan saja yang terbaik.. 😊

 guru-guru tahap 2 kena turun jaga murid-murid kat dewan..haha
 tengah tunggu masa balik, tapi ada meeting pulak...huhu
 memeriksa kertas jawapan murid-murid, saya ganti jadi guru Bahasa Malaysia..haha
tekun menjawab ya...fokus...semoga berjaya...

Budget to Korea for students

It was not easy to earn money for travelling in blink of an eye. It needs effort for someone who is not capable like me. This is different for a person who travel alone or with spouse or family without using agent. Like us, we have to pay for a certain amount stated by the agent and pay it two months prior trip (we have to wait for the approval procedure). Thus, our group did some activities to gain fund. One of it was doing carwash services for the lecturer in UiTM. 

Villa Valley View, Kota Belud Sabah

For those who wish to do some relaxing water activities during hot day..you can visit this place in Kota Belud. My housemates and I supposed to visit in another area which also has the river to play with and already got famous in Facebook, but we got lost and at the end we found this place. hahah..okey lets go!

DAY 4 in Seoul!

On day 4 was our schedule with the Gabungan Mahasiswa SeMalaysia in Seoul, Korea. We had a forum regarding Islamic tourism, Halal and other discussion by two experience Malaysian entrepreneur who opened up a guesthouse and a Malay restaurant. It was a good sharing session with them and we had a chance to dine in in his restaurant named, Kampungku.
We visited 2 universities: Korea University and Sejong University.

Giveaway Suka Hati Lah by E'in

Hah, ni kes free sangat ni..sebab tengah stress cari job vacancy kan..
jadi sambil2 tu, join la giveaway dari blogger E'in ni..
boleh lawat2 blog orang lain....

TARIKH TUTUP: 23/10/2017 (sekejap ja ni..jangan lupa join!)

Hampir lupa mau tag kawan blogger...jap ek..
.
.
.
saya tag:
http://eiraaikawa.blogspot.com
http://www.jiakreatifelt.com

Giveaway Refresh Blog

Dah masuk  bulan 10 ni, jom join giveaway blogger shalimaryusof.com!

Lagu kegemaran saya buat masa ni ialah.....

CARA MEMOHON MINI TRANSKRIP UITM SABAH

Berita baik buat pelajar dan yang baru habis belajar dari UiTM Sabah. Sekarang UiTM menyediakan kemudahan untuk anda mendapatkan dokumen-dokumen penting seperti mini transkrip, surat pengesahan pelajar, surat tamat belajar dan banyak lagi jenis borang TANPA PERLU BERATUR di pejabat HEA lagi. Bagaimana?

Nuffnang Ads